Professor Dr Roger Unger vid University of Texas Southwestern Medical Center I USA tilldelas Rolf Luft Award 2014/Rolf Luft Pris med följande motivering: För att försöka förstå de mekanismer som kan leda till diabetes har professor Roger Unger under lång tid studerat normal och onormal funktion hos de Langerhanska öarna i bukspottkörteln.
1959 utvecklade han en metod s.k. radioimmunoassay (RIA) att analysera glukagon. Med hjälp av RIA, en metod, där antikroppar används för att mäta koncentrationen av hormoner i blodet, kunde Unger påvisa att glukagon är ett hormon som produceras i bukspottkörtelns alfaceller och som utsöndras i samverkan med insulin. Likaså framkom att glukagon är nödvändigt för att få ett normalt blodsockervärde.
Unger var således först i världen att utvecka en RIA metod i syfte att kunna mäta ett hormon. Hans studier var redan färdiga innan publiceringen av den RIA, som kunde mäta insulin, gjordes av Berson och Yalow. Under denna utvecklingsfas var Unger generös och väntade med publiceringen av sitt RIA-resultat tills kollegernas arbete var klart för publicering, vilket senare gav dem Nobelpris. Dessa och påföljande studier visade att diabetes är en sjukdom, som drabbar flera hormoner, framförallt insulin och glukagon, där brist på insulin alltid kan kopplas till överskott av glukagon, vilket leder till både högt blodsocker och ketoner hos personer med diabetes och insulinbrist. Saknar man glukagon så får man vid insulinbrist inte högt basalt blodsocker eller ketoner.
Läkemedel såsom GLP-1 analoger och DPP4 hämmare förbättrar blodsockret genom att hämma glukagonproduktionen. Nya läkemedel som bromsar effekten av glukagon är under utveckling för att behandla diabetes.
I senare studier har Unger visat effekter av hormonet leptin som bildas i fettvävnad. I dessa studier har man sett att leptin kan förbättra blodsockerbalansen hos personer med diabetes. Leptin sänker blodsockret genom att bromsa glukagonaktiviteten. Leptin ökar även mättnadskänslan, minskar hungern samt ökar fettförbränningen. Vid övervikt utvecklas dock okänslighet för leptin.
Högupplöst bild av professor unger Pressmeddelande i sin helhet inkl. bakgrund och tidigare mottagare Pressrelease (eng) från UT Southwestern Medical Center
----------------------------------------------------------
Rolf Luft Award, som är ett av världens mest prestigefyllda priser inom diabetologi och endokrinologi, tilldelas i år Professor Se-Jin Lee vid The John Hopkins University, Baltimore, USA.
Professor Se-Jin Lee tilldelas priset för sin upptäckt av myostatin, ett protein som produceras i muskler och som verkar tillväxthämmande i musklerna. Professor Se-Jin Lee har kunnat påvisa positiva effekter av att hämma myostatin i olika modeller av degenerativa och metabola sjukdomar, som diabetes. Detta har exempelvis lett till att fyra bioteknik- och farmakologiska bolag initierat kliniska prövningar vid behandling av patienter som har svår förlust av muskelmassa. Genom att hämma myostatin, kan muskelmassan öka, vilket är viktigt vid diabetes och många andra kroniska sjukdomar. Större muskelmassa ökar känsligheten för insulin därmed förbättras blodsockret och risken för typ 2-diabetes minskar.
- Denna upptäckt gör honom till en värdig mottagare av Rolf Luft Award säger Professor Per-Olof Berggren vid Karolinska Institutet och ledamot av priskommittén för Rolf Luft Award.
CHAMPAGNE OCH CHOKLAD GLÄDJE FÖR DIABETIKER
Från vänster Ritva Luft, Carl Jan Granqvist och Kerstin Brismar Högupplöst bild finnns här:f1.JPG (2 429 kB)
För första gången har en välgörenhetsafton till förmån för diabetes ägt rum på Vinkällaren Grappe i Stockholm.
- Att kunna njuta av god mat och dryck hör till livets glädjeämnen säger professor Carl Jan Granqvist, som har typ 2 diabetes i släkten och som själv för några år sedan drabbades av sjukdomen. Carl Jan är ägare till Vinkällaren Grappe och styrelseledamot i Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning, som var arrangörer för denna kväll. Kultur och vinjournllisten vid Sveriges Radio Karsten Thurfjell och vinjournalisten Jan Holmström, tog gästerna med på en sinnelseförnimmelseresa i champagnes sprudlande värld och Johan Agrell berättade om chokladens historia och tillkomst samtidigt som gästerna fick avnjuta champagne och mörk choklad.
Att just champagne och choklad var i fokus denna kväll beror på att vissa studier visat att ett glas champagne och 20 g mörk choklad inte påverkar blodsockret nämnvärt.
- Det ögat uppfattar som gott att äta och dricka, verkar påverka våra sinnen och leda till att bukspottkörteln producerar mer insulin. Mycket mer forskning måste göras innan vi förstår hur detta fungerar, säger professor Kerstin Brismar ordförande i Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning.
Mellan Karolinska Institutet och Restaurang- och hotellhögskolan, Grythytteakademi vid Örebro universitet pågår ett projekt där man studerar måltidens betydelse för hälsan, speciellt vid diabetes.
Överskottet från kvällen går till diabetesforskning och kommer bland annat att bidra till stipendier till unga diabetesforskare.
ARRANGÖRERNA TACKAR Louis Roederer, André Clouet, Pierre Peters (Vingruppen) Taittinger (Fondberg) Dom Perigon (Moet Hennessy) och De Sousa (Vinalliansen). De champagnesorter som avsmakades anges här:Grappe_champagner[1].pdf (51 kB) Chokladen som avnjöts var Valrhona. Ytterligare information lämnas av: Professor Carl-Jan Granqvist, telefon 08- 661 25 16 Professor Kerstin Brismar, telefon 0704-84 87 87
Ordförande Kerstin Brismar vill särskilt tacka Monica Engström och Birgitta Kihlberg som med sitt stora engagemang bidragit till denna lyckade och givande välgörenhetsafton. Överskottet blev c:a 45 tkr till Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning och kommer att bidraga till stipendier till unga diabetesforskare.
Stipendiaterna Stefan Amisten och Malou Friederich med sina diplom som delades ut av styrelseledamoten Ritva Luft
Intresserade lyssnade på föredragen
Mörk choklad och blåbärsdryck
Carl Jan Granqvist
50 g mörk choklad (85% kakao) och 15 cl blåbärsdryck utan tillsatser, sätter guldkant på diabetikers meny. Dessa livsmedel höjer inte blodsockret och kräver minimalt med insulin. Det visar forskning som i samband med stipendieutdelningen och stipendiaternas föredrag den 4 augusti, presenterades av Rolf Lufts Stiftelses styrelseledamöter professor Carl Jan Granqvist, Örebro Universitet och professor Kerstin Brismar, Karolinska Institutet. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2007