Nanna Svartz Aula vid Karolinska sjukhuset, var denna söndageftermiddag fylld med intresserade personer som ville veta mer om mat och motion.
Kerstin Brismar, Carl Jan Granqvist, Charlotte Birnbaum, Sigrid Bárány, Carl Johan Sundberg, Neda Ramajand-Ekberg, Clas-Göran Östenson och Jill Taube inspirerade. Pausgympa under ledning av Jill Taube.
Lyckad välgörenhetsafton Den 3 februari 2012 arrangerade Rolf Luft Stiftelse för Diabetesforskning ett kvällsseminarium med temat ”Aktuell forskning kryddad med bild- och måltidskonst samt klassisk gitarr”. Kvällen avlutades med en uppskattad visning av KIs laboratorium där högaktuell forskning om diabetes och dess följdsjukdomar pågår.
Bilder och Självbilder Konstnär Leif Zetterling tog åhörarna med på en spännande resa i sitt unika porträttgalleri (Se även www.zetterling.se). med porträtt av en rad kända personligheter, som han även delat med sig av i några böcker.
Du blir vad du äter Professor Carl Jan Granqvist kåserade om betydelsen av sinnlig måltid för välbefinnandet. Han informerade också att han har typ 2 diabetes och är tredje generationen i sin släkt som drabbats.
Samtliga foton - Lennart Helleday _ _ _ _
PROGRAM 14 november - VÄRLDSDIABETESDAGEN 13.00-13.15 Kerstin Brismar Välkomstord 13.15-13.45 Mai-Lis Hellénius Livsfarligt att sitta stilla – men lätt att åtgärda! 13.45-14.15 Henrik Wagner Fysisk aktivitet – bästa diabetesmedicinen? 14.15-14.40 Anna-Karin Nordlin Exempel på bra rörelser för kropp och själ i vardagen 14.40-15.20 Paus för besök hos utställare mm 15.20-15.50 Urban Rosenqvist Den stora förekomsten av typ 2 diabetes kräver ett
effektivt program för massundervisning
15.50-16.10 Kerstin Brismar Diabetesskola - bra att veta om diabetes
16.10-16.30 Charlotte Sander Diabeteslivlinan ett modernt hjälpmedel
16.30-17.00 Inge-Britt Lundin Storstockholms Diabetesförenings Diabetespris
_ _ _
---------------------------------------- Välgörenhetsafton - Konst och vetenskap - 8 juni 2010
- Att kunna njuta av god mat och dryck hör till livets glädjeämnen säger professor Carl Jan Granqvist, som har typ 2 diabetes i släkten och som själv för några år sedan drabbades av sjukdomen. Carl Jan är ägare till Vinkällaren Grappe och styrelseledamot i Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning. Kultur och vinjournllisten vid Sveriges Radio Karsten Thurfjell och vinjournalisten Jan Holmström, tog gästerna med på en sinnelseförnimmelseresa i champagnes sprudlande värld och Johan Agrell berättade om chokladens historia och tillkomst samtidigt som gästerna fick avnjuta champagne och mörk choklad.
Att just champagne och choklad var i fokus på välgörenhetsaftonen beror på att vissa studier visat att ett glas champagne och 20 g mörk choklad inte påverkar blodsockret nämnvärt.
- Det ögat uppfattar som gott att äta och dricka, verkar påverka våra sinnen och leda till att bukspottkörteln producerar mer insulin. Mycket mer forskning måste göras innan vi förstår hur detta fungerar, säger professor Kerstin Brismar ordförande i Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning.
Mellan Karolinska Institutet och Restaurang- och hotellhögskolan, Grythytteakademi vid Örebro universitet pågår ett projekt där man studerar måltidens betydelse för hälsan, speciellt vid diabetes.
Överskottet från kvällen går till diabetesforskning och kommer bland annat att bidra till stipendier till unga diabetesforskare.
ARRANGÖRERNA TACKAR Louis Roederer, André Clouet, Pierre Peters (Vingruppen) Taittinger (Fondberg) Dom Perigon (Moet Hennessy) och De Sousa (Vinalliansen). De champagnesorter som avsmakades anges här:Grappe_champagner[1].pdf (51 kB) Chokladen som avnjöts var Valrhona. Ordförande Kerstin Brismar vill också tacka Carl Jan Granqvist, Monica Engström och Birgitta Kihlberg som med sitt stora engagemang bidragit till denna lyckade och givande välgörenhetsafton. Överskottet blev c:a 45 tkr och kommer att bidraga till stipendier till unga diabetesforskare ------------------------------------------------------------------------- Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning informerade den 28 maj 2008 om aktuell forskning i Sverige och sin verksamhet. Professor Kerstin Brismar hälsade välkommen och informerade om Rolf Lufts Stiftelses verksamhet, behovet av medel till diabetesforskning samt om intressant diabetesforskning som pågår i Sverige. Professor Per-Olof Berggren berättade om sin forskning och då speciellt sina senaste rön att man kan transplantera insulinfrisättande celler till den främre ögonkammaren på möss och därigenom studera funktionen och överlevnaden hos dessa celler i en levande organism. Denna forskning skulle kunna leda till bot mot diabetes i framtiden. Styrelseledamöterna Professor Kerstin Brismar, professor Per-Olof Berggren och Ritva Luft tackade för visat intresse. Under hösten kommer stiftelsen att ge liknande information vid ett par tillfällen.