Hem
Om stiftelsen och Professor RolF Luft
Styrelsen
Varför så viktigt?
GE EN GÅVA
ROLF LUFT AWARD
Sponsorer
STIPENDIATER
Aktiviteter
Press
Kontakt
Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning
bildades 2004 och har som främsta mål att stödja forskning kring diabetes och dess följdsjukdomar.


Allt fler drabbas av diabetes
Diabetes ökar lavinartat. 450 000 svenskar uppskattas ha sjukdomen. Av dessa har ca 70 000 typ 1 diabetes, tidigare kallad barn- och ungdoms-diabetes. Varje dag insjuknar två-tre barn och tre-fyra vuxna i typ1 i diabetes,vilket innebär behov av insulininjektioner dagligen för att överleva.

Övriga ca 380 000 har typ 2 diabetes, som förr kallades vuxen- eller åldersdiabetes. Ytterligare 100 000 svenskar uppskattas ha typ 2 diabetes utan att veta om det. Till detta tillkommer drygt 1 miljon människor i Sverige, som har svårt att ta hand om kroppens insulin på rätt sätt och som riskerar att senare i livet drabbas av typ 2 diabetes eller hjärt/kärlsjukdom. Var tionde svensk över 65 år får typ 2 diabetes.
           
En av oss har diabetes.
Vi hoppas därför på stora framsteg inom diabetes-forskningen.
Att leva med diabetes innebär att man måste tänka på vad man äter och dricker, vilka aktiviteter man ska ha och anpassa sin behandling efter detta. Det finns en stor oro för att få komplikationer, t ex synskada, njurskada, sår som inte läker, amputation, hjärtinfarkt, tandlossning, impotens, depression, ledbesvär m m som en följd av sjukdomen. Vid insulinbehandling är oron stor även för att få allvarliga känningar av lågt blodsocker, som i värsta fall kan leda till kramper och medvetslöshet.

Mer forskning behövs
Intensiv forskning behövs för att diabetes och dess följdsjukdomar ska kunna undvikas i framtiden och för att diabetikers nuvarande livssituation ska kunna förbättras.            

Då det kan ta upp till femton-tjugo år från forskningsresultat till det att diabetiker får glädje av en ny upptäckt, är det viktigt att det kontinuerligt satsas på forskning kring diabetes.
Forskningen i dag riskerar att avstanna eller fördröjas, eftersom bland annat svenska statens anslag till diabetesforskning endast täcker en fjärdedel av behovet.

Mot denna bakgrund bildades Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning, som genom sin insamling stödjer svensk diabetesforskning.

           

Uppdaterat 2018-12-01
Utskriftsvänlig sida
NYHETER
-
Rolf Lufts Stiftelse för Diabetesforskning • Rolf Lufts Foundation for Diabetes Research • www.rolfluftdiabetesfond.seinfo@rolfluftdiabetesfond.se • +46 8-30 25 25 • Bankgiro 5799-9559
Provided by Webforum